say it right, say it good

Anledningen till att jag skaffade denna blogg var ju faktiskt för att skriva argumenterande "krönikor" om diverse grejer.
Så här mina vänner bjuder jag på en, gällande kristen etik och moral, homosexualitet samt samhällets normer.
Jag förstår om ni inte orkar läsa, för det hade inte jag heller gjort.


Den kristna moralen och etiken i samhället har enligt min mening tunnats ut rejält och märks inte av lika väl som den antagligen gjorde förr, (kanske före industrialiseringen?).
Tankar och genomföranden som förr varit så gott som förbjudna, medvetet eller omedvetet, är numera ganska ”normalt” och samhällets normer har ändrats en hel del.
Om man skulle jämföra samhällets tankar om homosexualitet från bara ett par årtionden tillbaka och nu så ser man det på ett helt annat sätt. Kristdemokraterna är dem som är för homosexuella giftermål och samhällets normer har på så sätt gjort att det blivit mer acceptabelt att gå ut och tillkännage sin sexualitet för övriga samhället.

Man kan på ett sätt också koppla det till psykologin och Maslows behovstrappa där det högsta steget är självförverkligande. Något man inte kan uppnå förrän man uppnått de andra behoven i form av gemenskap, uppskattning osv. Samhället blir mer och mer målinriktad och i farten försvinner etiken och moralen. Alla strävar mot ett bra liv och bryr sig inte om dem trampar någon på fötterna när siktet och blicken är inställt mot stjärnorna. Att gå på söndagens gudstjänst var något som var mer än självklart för det flesta familjerna förr i tiden men tillhör nu en försvunnen tid.

Folk börjar testa gränserna och även samhällets normer i former som att klä sig annorlunda, bete sig udda och göra saker som förr inte hade varit accepterat.
Etiken och moralen tinar bort när människor numera gör det mesta för att utmärka sig och få en chans att synas.
Det är onekligen så att den kristna läran inte längre utstrålar någon särskild etik eller moral gentemot andra religioner.


För att återgå till homosexualitet så ser jag den som allra värst hos länder som kombinerar exkommunism med ortodox religion, så som Ryssland och Serbien.
De är länder som släpar fötterna efter sig när det gäller att avskaffa otidsenliga lagar.

Frågan kvarstår dock fortfarande om det någon gång nämns någonting i bibeln om att det är kvinna och man som utgör det som kallas normalt.
Vad jag läst och hört förekommer det i GT en beskrivning innehålland kärleken mellan blivande kung David och hans vän Jonathan. David ska ha beskrivit denna kärlek som mer värd än den han kunnat få av en kvinna. I det gamla Grekland ansågs kärlek mellan män som hedervärt och idealiserat medan den kristna etiken istället lyfte fram andra ideal som trohet, avhållsamhet och ömsesidighet.

Andra åsikter gällande kristen etik och moral tycks vara avhållsamheten från abort och såvida det är rätt eller fel. Självklart finns det inga kontroversiella frågor där alla kristna är överrens gällande varken flyktingpolitik eller aborter och finns det verkligen någonting som kan definieras som rätt eller fel?
Och är bibeln verkligen skriven för att översättas till en uppsättning regler om ska efterträdas för att följas vid olika situationer i livet?
Som tidigare nämnts så är kristendomen inte på tok lika strikt gällande etik och moral som andra kulturer och religioner utan utstrålar att varje människa ska sträva efter det som är bra för varje enskild person och samhället.

FINITO!

Postat av: anonimöz

<3

2009-06-03 @ 03:06:06
URL: http://johanna.se
Postat av: Pontus

A+ ( MVG ) får du av mig :) mkt tankevärt (Y)

2009-06-03 @ 12:33:32
Postat av: Jakob Sjögren

Den här videon måste du se;)



http://www.youtube.com/watch?v=XRraxJutMWg

2009-06-05 @ 17:15:52
URL: http://jakobsjogren.blogg.se/

Kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0